I dag er der ikke kun fokus på energieffektivtiet i danske hjem. Faktisk er man under nybyggeri pålagt at leve op til en særlig energiramme, for at kunne gennemføre byggeriet.
Både når man bygger nyt, bygger erhvervsbygninger eller bygger til sit hjem, og der skal søges byggetilladelse, skal der dokumenteres for energiforbruget. Sådan er det bestemt af bygningsreglementet, som er styrende for nye etableringer af bolig m.m.
Selve energirammen skal oplyses med dokumentation som f.eks. tegninger af facader, plan, installationer m.v. Det kan være en svær proces at redegøre for, hvis man ikke har erfaring inden for feltet, og derfor vælger mange at få udført energiberegning hos en arkitekt eller ved en rådgiver. På den måde er det lettere at arbejde ud fra de krav, bygningsreglementet stiller – og holde energiudgifterne på et minimum.
Hvilke faktorer spiller ind på energirammen?
Der er mange forskellige faktorer, der kan spille ind, når man redegør for energirammen. Mange huse i dag er allerede meget energieffektive, men der findes også mange ældre boliger, der ville være godt tjent med energioptimering.
Ofte vil man kunne gøre enkelte ting og vinde stort på energiforbruget, hvis man får udført ny isolering af boligen, får isat nye døre og vinduer samt evt. får installeret anlæg med vedvarende energi som f.eks. solenergi, varmepumpe etc. frem for konventionelle opvarmningsformer, der er dyre og har høje CO-2 aftryk.
Isolering af boligen kan finde sted i både vægge, kælder og på loftet. Særligt aldre huse har for lidt isolering i forhold til de anbefalinger, der eksisterer i dag. Det kan ligeledes tænkes, at der har været anvendt en isoleringsform, der siden er faldet sammen og efterlader væggen bar. Det betyder, at kulden kan trænge ind, hvorfor familien kan risikere at opleve træk og kuldebroer, mens der samtidig bruges unødvendige ressourcer på opvarmning. Et sådan varmetab kan vise sig meget dyrt og betyde ekstraudgifter på flere tusinde kroner årligt.
Af opvarmningsmetoder er det desuden vigtigt, at man undersøger muligheden for at udskifte ældre varmekilder som oliefyr, gasforsyning og lignende. Der findes mange gode muligheder, og med tanke på hvor hurtigt skiftet til bedre varmemetoder er betalt tilbage, er der ikke mange grunde til at lade være.