Det er måske ikke det første, man tænker på, når man går og drømmer om et nyt badeværelse. Men der er faktisk regler fra byggeloven om, hvordan man må bygge et badeværelse.
Badeværelset er det mest tekniske rum, der er i et hus, hvorfor det også er det rum, der oftest opstår skader i. Af denne grund bliver der ofte lavet regler for bygningskonstruktionen i et vådrum.
Et vådrum er et rum, der bliver påvirket af vand, og hvor der er et gulvafløb.
Placering
Byggelovens formål er at sætte nogle retningslinjer, som sikrer, at byggeriet er sikkert i forhold til brand, sundhed og sikkerhed.
Det er derfor ifølge loven et retskrav, at der er mindst ét WC-rum (OBS: ikke nødvendigvis det samme som et vådrum!) på etagen, hvor hoveddøren er. Derudover skal døren være mindst 77 cm. Disse krav er sat med hensyn til kørestolsbrugere.
Indretning
Udfor wc og håndvask skal der være et frirum på 110 centimeter. Dette krav sættes af hensyn til almindelige tilgængelighed. Ved ombygning kan man dog godt lave afstanden mindre, såfremt rummet stadig er indrettet hensigtsmæssigt.
Krav til gulve og vægge
Gulve og vægge i et vådrum skal kunne tåle fugt. Derudover sættes der krav til, at de skal kunne tåle kemiske rengøringsmidler, sæbe og andre ting, der kunne blive brugt til rengøring på et badeværelse.
Våd og fugtig zone
Man opdeler desuden rummet i våd og fugtig zone. Den våde zone i badeværelse udgør hele gulvet og de 10 nederste centimeter på hver væg. Her sættes der strenge krav til konstruktioner, eventuel overfladebehandling og materialebrug.
Fugtzonen er alt andet uden om vådzonen.
Find den rigtige håndværker – så er du godt stillet
Det kan måske virke uoverskuelige at skulle tage stilling til så mange regler fra byggeloven. Heldigvis vil de fleste tømrer- og murerfirmaer have godt styr på byggeloven, så du ikke overtræder loven.
Det kan være svært at finde en god håndværker, men du kan altid prøve at høre ad, fx hos naboen. Skal du fx have nyt badeværelse i Kolding, så hør ad blandt lokalbefolkningen.